Valér
4 °C
8 °C

Milliárdokat osztogat szét a Microsoft

2013.09.17. 15:49

A Microsoft bejelentette, hogy negyvenmilliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket, valamint 22 százalékkal növelheti az osztalék nagyságát is. A hír egy nappal azelőtt jött, hogy a cég vezérkara pénzügyi elemzőkkel találkozott volna.

A mostani visszavásárlási program nem egyedi, most szeptemberben is éppen vége lett egy ilyen sorozatnak. Most egy hasonlót indítanak útjára annak mintájára. A hírek hatására a Microsoft részvényeinek értéke 2,8 százalékkal emelkedett a kerekedés előtt. A saját részvények visszavásárlása a piacról általában annak a jele, hogy egy cégnek sok a készpénze, és alulértékeltnek érzi magát a tőzsdén, vagyis úgy látja, hogy hamarosan emelkedésbe fog az árfolyama. Ez tehát az önbizalom jele, míg az osztalék megemelése azt mutatja, hogy a cég részvényeseit addig is meg akarják nyugtatni egy kis készpénzzel, míg beindul a nagy növekedés.

Steve Ballmer és a cég többi vezetője csütörtökön találkozik pénzügyi elemzőkkel. Érdekes találkozó lesz, mert a közelmúltban nagyon sok minden történt a Microsoftnál. Először egy nagyszabású átalakítást jelentettek be. Néhány héttel később bejelentették, hogy Steve Ballmer visszavonul, majd alig néhány napra rá jött a hír, hogy a cég megveszi a Nokia mobilüzletágát.