Auguszta
-3 °C
2 °C

Magyar siker a GE innovációs versenyén

2013.09.18. 11:26

A General Electric (GE) kedden kihirdette a sugárhajtóműtartó-konzol tervezésére kiírt, nyílt innovációs versenyének tíz döntősét és különdíjasait. A döntőbe magyar diákok is bejutottak.

A versenyre benevező magánszemélyeknek, vállalatoknak és intézményeknek a repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolt kellett újratervezniük, háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával. A sugárhajtómű fontos alkatrészét képező konzolok tartják meg a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, de a repülés során fellépő vibrációt is ki kell bírniuk.

1000 dolláros díjazás

Az additív gyártástechnológiák alkalmazásával egy repülőgép-hajtómű súlya 453 kilogrammal csökkenthető, így visszaszorítható az üzemanyag-felhasználás is. A verseny célja az volt, hogy az additív gyártásban rejlő lehetőségeket a nyílt innovációval ötvözve olyan konstrukciók szülessenek, amelyek nemcsak a tartókonzol súlyát csökkentik, hanem növelik szilárdságát és teljesítmény-jellemzőit is.

Az idén júniusban meghirdetett versenyre rekordszámú pályamunka érkezett a GrabCAD platformon keresztül. Az első forduló nyertesei fejenként 1000 dollárt kapnak, és továbbjutnak a verseny második fordulójába, amelyben tartókonzol-konstrukcióikat a GE legyártja és terhelési próbának veti alá. Hardi Meybaum, a GrabCAD vezérigazgatója elmondta, hogy ez volt az egyik legsikeresebb versenyük, mind a pályázók számát, mind a pályamunkák kifinomultságát, mind az eredményeket tekintve.

Magyarországról Fendrik Gyula Árminnak, a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatójának, illetve Mándli Péternek a terve jutott be a döntőbe. Fendriknek ez az egyik első 3D nyomtatásos terve; a terv tökéletesítése több mint 200 órát vett igénybe.

A verseny második fordulójára szeptember 17-e és november 15-e között kerül sor. A legjobb nyolc konstrukciót összesen 20 ezer dollárral díjazzák.