Klaudia
-4 °C
2 °C

Mindenki imádja az Iphone 5S-t

2013.09.18. 11:29

Szeptember huszadikán, pénteken jelenik meg az Apple új csúcstelefonja, az Iphone 5S, a rajongókra sűrű hétvége vár - de már most megjelentek az első tesztek a készülékről, ahogy lejárt az amerikai sajtó számára meghatározott embargó határideje. A tesztelők már jó pár napja nyúzzák a készülékeket, így az első benyomásokon (amit nyilván a nagy vihart kavaró arany szín ural) már túl vannak. A telefont érintő nagyobb változásokat – az új kamera, az erősebb processzor, az ujjlenyomat-olvasó, és az Ios 7 operációs rendszer – szinte mindenki egyöntetűen dicséri.

A Wall Street Journal egyenesen addig ment, hogy a telefon biztonságát növelő, a PIN-kódokat ujjlenyomat-azonosításra cserélő TouchID rendszert game changernek, vagyis az egész iparágat alapjaiban megváltoztató újításként jellemzi. Azt írják, a biometrikus azonosítás könnyen megszokható, kényelmes, és az ember egyszer csak azt veszi észre, hogy végtelenül idegesítő utána visszaállni a régi telefonon a kódok, jelszavak bepötyögéséhez. A szoftver és a hardver is egyértelművé teszi, hogy az Iphone 5S jelenleg a legjobb okostelefon a világon – zárja a tesztet a meghatározó üzleti napilap.

A New York Times a telefon új kamerájáról, és az azt kiszolgáló dupla vakuról áradozik. Azt írják, a vakus fotók sokkal jobbak, mint bármi, amit eddig mobiltelefon kamerája készített, az új vaku természetes és mesterséges fénynél is valósághű képet ad, vége a betegesen sápadt, vagy Avatar-szerűen kék árnyalatú bőrnek a portrékon. Ezzel együtt az új Iphone fő tanulságaként azt említik, hogy az okostelefon felnőtt, hardveresen már nincs igazán tér korszakalkotó újításoknak, és mostantól szoftverben kell nagyot dobni - amit a NYT szerint az Ios 7 operációs rendszer meg is tesz, és a drasztikusan átalakított grafikai világgal ezt egyértelműen a felhasználó szájába is rágja.

A Techcrunch éppen ellenkezőleg, annak örül, hogy az ujjlenyomat-olvasás mekkora előrelépés, és hogy az elmúlt hónapok újításaival (gesztusalapú vezérlés, tekintetkövetés) szemben ez olyan trükk, ami a gyakorlatban is használható, okos funkció, nem csak egyszerű reklámfogás.

A CNET tesztje üti meg talán a legkevésbé lelkendező hangot, azt írják, a telefonban óriási a potenciál, és az Apple eddigi legjobb telefonja, de mégsem az a készülék, amire kötelező mindenkinek azonnal váltania, mivel az új hardver lehetőségeit egyelőre nemigen használják ki az alkalmazások. Hátrányként említi a teszt azt is, hogy a kinézet egy az egyben az Iphone 5-é maradt, és nem nőtt a 4 hüvelykes képernyő sem, a készülék egyszerűen eltörpül az androidos konkurensek mellett.

Az Engadget egy sor tesztprogramon mérte össze az 5S teljesítményét az előd Iphone 5-tel, az LG most megjelent androidos csúcskészülékével, a G2-vel, illetve az Nvidia Shielddel (utóbbi a Tegra 4 processzort használja, a G2 a Snapdragon 800-at, ez a kettő az Apple A7-esnének legerősebb konkurenciája). Az előző generációhoz képest a teszteredmények a különböző programokban 50 százaléknyi, és háromszoros közötti növekedést mutattak, a G2-est is magabiztosan verte az új Iphone, a Shield viszont már megfogta pár összehasonlításban - igaz, az nem is telefon, hanem egy teljes értékű hordozható játékkonzol.