A diszlexiásoknak segítenek az e-könyvek

2013.09.19. 13:04

Az elektronikus eszközökön lévő szövegek rövid sorai segíthetnek néhány diszlexiáson: amerikai kutatók Plos One-ban megjelent vizsgálata szerint javítják az olvasási sebességet és a szövegértést. A kutatáshoz 100 diák papíralapú és e-könyv-olvasón végrehajtott olvasását vizsgálták meg.

Azok, akik egyben szokták olvasni a szavakat, és akiknek korlátozott a vizuális figyelmük sokkal gyorsabban olvastak az elektronikus eszközökön, és jobban értették a szöveget. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a kijelzőkön lehet rövid sorokba összesen néhány szót rendezni.

A kutatást vezető Matthew Schneps szerint a kulcs, annyi, hogy csak pár szót kell kirakni soronként, ez pedig működhet papíron, táblán vagy bármilyen eszközön is. A diszlexiának nagyon sok típusa van, ez a megoldás azoknak segíthet, akiknek a problémája vizuális eredetű.

A British Dyslexia Association szerint az e-könyv-olvasók mindenképpen segítséget jelentenek, mivel állítható a betűméret, a betűszín, a betűtípus és a betűköz is. Sőt, mindegyikhez telepíthető képernyő-felolvasó szoftver is.  • Hírek
  • Hírek