Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Google meghosszabbítaná az emberi életet

2013.09.19. 14:31

A Google nagyszabású célt tűzött ki maga elé, annak lehetőségeit kutatnák, hogyan lehetne meghosszabbítani az emberi életet. A Calico nevű, újonnan alapított cégével a vállalat a legégetőbb egészségügyi problémákra keresne megoldást. A cég vezérigazgatója Arthur Levinson lesz, a Genetech biotechnológiai vállalkozás korábbi vezérigazgatója.

Egyes iparágakban 10-20 év kell ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, az egészségügy egy ezek közül – magyarázta Larry Page. A Calico ezekre a hosszú távú célokra fog koncentrálni, a cél, hogy 10-20 év múlva tényleg legyen megoldás a legfontosabb problémákra.

A Google egyelőre nem árulta el sem azt, hogy mennyi pénzt szeretne a projektbe fektetni, sem azt, hogyan szeretné elérni céljait. A Calico állítólag kevés számú munkatárssal fog elindulni, és új technológiák kutatására fog összpontosítani.

Larry Page szerint gyorsan ki fog derülni, hogy az emberek a megfelelő kérdésekre keresik-e a válaszokat. A rákot hozza fel példának: ha tudnák gyógyítani a rákot, akkor átlagosan három évvel nőne az átlagéletkor. Azt gondolnánk, hogy ez óriási lépés, és megváltoztatja a világot. De ha kívülről tekintünk az egészre, akkor azt látjuk, hogy bár vannak nagyon szomorú esetek, nagy általánosságban ez nem olyan nagy előny, mint gondolnánk – magyarázta a Google vezérigazgatója.

Egy teljesen új céget alapítani szokatlan lépés a Google-tól, még a Google Glasst vagy az önműködő autót is a Google X nevű titkos kutatórészlegben fejlesztik. A Calico azonban teljesen önálló cég lesz.