Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ballmer szerint szabályozni kellene a Google-t

2013.09.20. 16:50

A Microsoft a napokban újította meg a Bing keresőt és egyben megváltoztatta a dizájnját is. Steve Ballmer vezérigazgató nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy kifejezze aggodalmát a Google hegemóniájával kapcsolatban. A cég vezetősége csütörtökön pénzügyi vezetőkkel találkozott, itt mondta azt Ballmer, hogy monopol helyzetben vannak és ők (mármint a Microsoft) az egyetlen, aki versenyezni tud velük.

Az elemzők megkérdezték tőle, hogyan képzeli el ezt a harcot, de Ballmer csak megismételte: ők az egyedüliek, akik megpróbálják ezt a Bing keresőmotorjával. A Bing az amerikai keresések 17,9 százalékát tudja magáénak. Az elmúlt két évben lassú növekedésnek indult a Yahoo és az AOL rovására.

Minden összefügg mindennel, vezette le Steve Ballmer. A Microsoftnak ugyanolyan minőségű algoritmusai vannak, de sokkal kevesebb részük a hirdetési piacon. Ez azt jelenti, hogy kevesebb az éves bevételük a Google-nál, vagyis kevesebbet tudnak fizetni a Samsung vagy akár Apple készülékeken való disztribúcióért.

Mielőtt továbblépett volna, még egyértelműbbé tette, hogy baja van a Google-lal. Szerinte a Google tevékenységét érdemes lenne megvitatni a versenyt ellenőrző hatóságokkal. Már tettek is ilyen lépéseket, több fronton harcolnak a Google-lal, hogy változtassanak a találatok megjelenítési módján. Többek között az sem tetszik neki, ahogyan a Google megjeleníti saját szolgáltatásait a keresések mellett.

A két cég legutóbb a Windows Phone YouTube-alkalmazása miatt veszett össze. A mobilpiacon az Android versenytársának számító Microsoft-rendszer, a Windows Phone egyik fontos problémája már egy ideje, hogy nincs saját YouTube-alkalmazása. A Google önállóan nem fejlesztett rá, viszont bizonyos mértékig közreműködtek a Microsoft saját alkalmazásának kifejlesztésében. De a kész alkalmazás állítólag nem felel meg a megállapodásban foglaltaknak, a Google többször letiltatta, jogászok vitatkoznak emiatt már hónapok óta.