Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Adatvédelem miatt ütheti meg a bokáját a Google

2013.09.27. 20:21

Nem tartja tiszteletben a Google a francia adatvédelmi szabályokat, ezért az egyik hatóság eljárást indít a cég ellen, aminek a végén akár százötvenezer euróra is büntethetik az óriáscéget. A Google azért nem fog belerokkanni a büntetésbe, hiszen a legutóbbi negyedéves jelentésük szerint 9,7 milliárd dollár nyereséget termeltek. A büntetés így a negyedéves nyereség 0,0021 százaléka lehet.

A francia CNIL nevű adatvédelmi hatóság egyébként azt kifogásolja, hogy a Google tavaly március óta nem tájékoztatta a felhasználókat többek között arról, hogy milyen célra használják fel az adataikat, meddig őrzik őket és egyáltalán mit csinálnak velük. A Google tavaly márciusban egyesítette hatvan különböző szolgáltatásának adatvédelmi szabályzatát, és egyesíti az itt gyűjtött adatokat is.

A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek a Google ellen és kérték, hogy maga javasoljon változtatásokat, a cég azonban semmit sem változtatott. A Google közben végig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben érthető.

A CNIL lépése jogi szakértők és illetékesek szerint próbaköve lesz annak, hogy képes-e Európa befolyásolni a nemzetközi internetes társaságok magatartását.