József, Bánk
-6 °C
0 °C

Milliókat bukott az Apple az iPod kerekén

2013.09.27. 00:23

Részegítő összegnek tűnhet az Apple által kifizetendő 3,3 millió dolláros (733 millió forint) összeg, amit a kaliforniai cégnek egy japán feltaláló, Norihiko Saito bankszámlájára kell átutalnia.

Azért kell kártérítést fizetnie, mert az iPod Classic zenelejátszón használt érintésérzékeny tárcsa szabadalmat sértett. Saito eredetileg 101 millió dollárt szeretett volna, amit részben az Apple által eladott iPodok száma alapján kalkulált ki, de hiába küzdött öt éven át, nem jött be a várakozása.

Steve Jobs és az iPod. 2004-től már nem csak Amerikában, hanem egyes európai országokban is lehetett használni az iTunes zeneboltot.
            Fotó: Jim Watson
Steve Jobs és az iPod. 2004-től már nem csak Amerikában, hanem egyes európai országokban is lehetett használni az iTunes zeneboltot. Fotó: Jim Watson
Fotó: Jim Watson / AFP

Mennyire fáj az Apple-nek ez a 3,3 millió dolláros kiadás? Nem nagyon, ezt az összeget néhány óra alatt megtermeli nyereségként. Egyébként is, az Apple a komolyabb perekben (például amikor a Samsunggal küzdött) ezerszer nagyobb, milliárd dolláros összegekről szokott vitatkozni. És ami még fontosabb az Apple szempontjából, ezeket a pereket meg is nyeri.