Auguszta
-3 °C
2 °C

A Google kihúzta a gyufát a franciáknál

2013.09.30. 18:20

A Google nem hajtotta végre a francia hatóságok felszólítását az adatvédelmi irányelvek módosítására. A három hónapos türelmi időszak utolsó napján reagáltak, de nem változtattak semmin. A franciák (több másik nagy ország adatvédelmi hatóságával együtt) eljárást indíthatnak – írja a hwsw.hu.

A CNIL és számos más európai adatvédelmi hatóság még június 20-án adott ki hivatalos felszólítást, amelyben arra utasította a Google-t, hogy három hónapon belül tegye adatvédelmi irányelveit kompatibilissé a vonatkozó francia (illetve európai) törvényekkel és jogi alap nélkül ne vonja össze a különböző szolgáltatásai között a felhasználók személyes adatait.

A hatóság ezen kívül kérte az adatgyűjtés és -feldolgozás céljának pontos meghatározását és a megőrzés időtartamának pontosítását. A felszólítás kitért arra is, hogy a Google kötelessége informálni és megkérdezni a felhasználót böngészős cookie elhelyezése előtt.

A Googe-nek nem fog különösebben fájni az adatvédelmi hatóság pénzbírsága. Az viszont annál inkább, ha felfüggeszti az adatgyűjtési és -feldolgozási jogot. Ezzel ugyanis gyakorlatilag lehetetlenné tenné a Google üzleti modelljét Franciaországban.

A felejtéshez való jog

Az európai adatvédelmi hatóságok fogalmazták meg problémáikat a Google adatgyűjtési és -feldolgozási gyakorlatával szemben. Egységes, EU-szintű adatvédelmi hatóság egyelőre nincs. A jogvédők a Google 2012 januárjában bejelentett döntését kritizálták, miszerint a cég a különböző szolgáltatásaiban keletkezett, különböző irányelvek alapján gyűjtött és tárolt felhasználói adatokat összegyűjti egyetlen irányelv alá.

A francia hatóságok mellett Spanyolország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország adatvédelmi hatóságai is vizsgálódnak saját hatáskörben a Google ellen. A különböző eljárások egyelőre más és más stádiumban vannak, a franciák ebben a tekintetben megelőzik a többieket.

Szükség lenne egy egységes, EU-szintű adatvédelmi hatóságra, el is indult egy ilyen szervezet létrehozásának folyamata, de erre 2015 előtt várhatóan nem kerül sor. Az EU-s adatvédelem erősítését célozza egy új irányelv is, amely a webes szolgáltatások számára kötelezővé tenné a felhasználói adatok (kérésre történő) teljes törlését. Az úgynevezett "felejtéshez való jog" révén minden szolgáltatás kötelezhető lesz a felhasználói adatok teljes törlésére, visszamenőleges hatállyal.