Nézzen bele 1,2 milliárd ember szemébe!

2013.09.30. 17:43

Ilyen a Facebook arca: egy nagy zöldes-lilás massza. Egy argentin programozó, Natalia Rojas egyetlen gigászi montázsba vágta össze a közösségi oldalra feltöltött összes profilképet, és épített köré egy interaktív felületet, amelyen bárki szabadon nézelődhet. A fotókat természetesen nem kézzel, hanem automatizálva, egy direkt erre a célra írt szoftverrel mentegette le a Facebookról, és rakta össze egy hatalmas puzzle-lé. A gigaképen ráadásul lehet zoomolni, és ráközelítés után, a már kivehető arcképekre kattintva egyenesen az adott illető profiloldalára jutunk.

facebook

Az óriástabló érdekessége, hogy a profilképek a regisztrációk dátumai szerint növekvő sorrendben kerültek fel rá, így minden egyes fotótól megtudhatjuk, hányadik Facebook-felhasználóhoz is tartozik. Ha egészen finoman tudunk navigálni az egérrel, megnézhetjük például ki volt a Facebook első száz júzere. Aki ismeri az oldal történetét - és a film óta ki ne ismerné - annak nem lesz meglepő, hogy itt egykori harvardi diákokat, Mark Zuckerberg egyetemi évfolyamtársait találjuk. Megpróbálhatjuk megkeresni az is, ki volt az egymilliomodik, vagy egymilliárdodik facebookozó.

Mivel a sorszámokon kívül semmilyen más támpontot nem kapunk a böngészéshez, a saját képünk vagy az ismerőseinké megtalálása teljességgel reménytelen lenne, a szó szoros értelmében tű a szénakazalban. Erre van megoldás, ha a Facebook-hozzáférésünkkel lépünk be az oldalra, rögtön megtaláljuk, hányadikak is voltunk az oldal felhasználói között, és az összes ismerősünket is megmutatja a montázsban. Az internet népének konszenzusos megállapítása szerint 100 millió alatti sorszámmal számít valaki menőnek.

Rojas siet leszögezni, hogy az oldal nem sért semmiféle adatvédelmi szabályt, nem tárol neveket vagy bármilyen személyes információt, ami ne lenne amúgy is publikus, és sokkal könnyebben kereshető a Facebookon.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM