Egy terabájt 200 négyzetmilliméteren

2013.10.08. 09:40

Akár egy terabájt (1024 gigabájt) adatot is képes tárolni egy 200 négyzetmilliméteres csipen az eddig használt tetszőleges hozzáférésű memória, a RAM ezüstionon alapuló továbbfejlesztett változata, angolul Resistive RAM (ReRAM).

Az ezüstion-alapú technológiával készített memória, amely várhatóan jövőre kerül forgalomba, hatékonyabb az elektronikai eszközökben, az okostelefonokban, a táblagépekben és a notebookokban, a napjainkban használt hagyományos Flash-adattárolóknál, miközben megtartja az előnyeiket.

A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezzel a technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni. Ráadásul a bélyegméretű ReRAM csip egy terabájtnyi adatot tud tárolni, ami 250 hd mozifilm feltöltésére elegendő hely.

Az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc milliárdod részében mérhető, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a Flash-meghajtóval, amely körülbelül tízezer újraírás után tönkremegy.

Az új technológia vízválasztó lehet a több mint ezermilliárd dollárra értékelt elektronikai világpiacon, mivel egyszerűbb  vele az úgynevezett nem felejtő (non-volatile) memória gyártása, amelyet szinte mindenütt alkalmaznak, a táblagépektől kezdve az USB-meghajtókon át a vállalati tárolórendszerekig.  • Hírek
  • Hírek