Használhatatlan az NSA óriási kémközpontja

2013.10.08. 15:29

Az amerikai kémügynökség, a National Security Agency (NSA) milliárd dolláros adatközpontot épített Utahban: ennek már szeptemberben üzemelnie kellett volna. A Wall Street Journal szerint azonban a világ legnagyobb digitális kémközpontjában elektromossággal kapcsolatos problémák vannak, ezért gyakorlatilag használhatatlan.

A projektdokumentáció szerint az áramkimaradások már több, százezer dolláros gépet tönkretettek, és emiatt nem lehet megkezdeni az üzemszerű működést sem. Az elmúlt 13 hónapban tízszer omlott össze a központ.

Az elektronikai problémák egész változatosak: előfordult, hogy fényeket lehetett látni az egyik elektromos dobozban, majd tűzzel járó robbanásokat is észleltek. Ezek megolvasztották a fémeket, és tönkretették áramköröket. Legutóbb szeptember 25-én történt ilyen. A problémát valószínűleg az okozza, hogy az NSA gyorsítani akarta a projektet, ezért kihagyták a tervek és az építkezés szokásos átvizsgálását.

A gyakori hibák ellenére még mindig nem sikerült megállapítani, hogy mi okozza az egészet, pedig nyáron már bevetettek egy különleges mérnökcsapatot is. Az egyik probléma mindenképpen az, hogy a készülékeket túl közel helyezték el egymáshoz, és olyan kábelezést használtak, ami egyszerűen nem megfelelő ehhez a munkához.

A hatalmas adatközpont 247 hektáron terül el, a havi áramszámla pedig több mint 1 millió dollár. Minden egyes meghibásodás eddig körülbelül 100 ezer dollárba került.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla