A Snapchat lehet a következő Instagram

2013.10.10. 20:24
A Snapchat a múlt héten bemutatta legújabb szolgáltatását, a Storiest: az önmegsemmisítő üzenetekkel hamar népszerűvé vált oldalon az eddigi szokásokkal ellentétben ezek a fotók és videók nem válnak köddé másodperceken belül, hanem egy hírfolyamba gyűlnek, és csak 24 óra elteltével törlődnek. A Stories ezzel gyakorlatilag az elmúlt nap narratíváját kínálja.

Mi az a Snapchat?

A  Snapchat lényege, hogy az üzenetek a megtekintés után azonnal törlődnek. A fotó-és videóalkalmazás a különféle szögből készült, jobbára pucér fotók küldözgetésével, szexcseteléssel debütált. Az átküldött fénykép csak tíz másodpercig látható, utána megsemmisíti önmagát. Az USA egyik legnépszerűbb okostelefonos alkalmazása, majdnem minden második készüléken megtalálható.

A Snapchatet két stanfordi egyetemista, Evan Spiegel és Bobby Murphy fejlesztette, és 2011 szeptemberében dobták először piacra iOS-en. Az app önmegsemmisítő üzenetekkel szerezett magának hírnevet. Képeket és videókat rögzíthetünk, kiegészíthetjük szöveggel, vagy rajzokkal, majd elküldhetjük őket egy embernek, vagy egy csoportnak. A lényeg: a képek nem kerülnek fel egy közös felületre, és a megnyitás után szinte azonnal törlik magukat.

Az alkalmazás elképesztően hamar lett népszerű. 2012 májusában még csak 25 üzenetet küldtek el rajta másodpercenként, novemberben a forgalom már elérte a napi 20 millió üzenetet. Ma 350 milló snapet küldenek naponta. Amikor a sajtó felkapta, hogy ez az új sexting, csak még népszerűbbé tették a botrányok.

Közel egy év alatt akkorára nőtte ki magát a szolgáltatás, hogy a Business Insider szerint a képfeltöltések számával megelőzte az Instagramot is. Tavaly november végén pedig kihozták az appot Androidra is, és javították a kezdeti hibákat. A Snapchat értékét júliusban már több mint 800 millio dollárra becsülték, annak ellenére, hogy csak két éve jelent meg. A Facebook is felfigyelt az alkalmazásra, kihozták annak tökéletes mását, a Facebook Poke appot, de az a kezdeti felfutás után gyorsan lejtmenetbe kapcsolt és eltűnt a letöltési listák éléről.  

Az alkalmazás népszerűségén még az sem tudott sokat rontani, hogy a Decipher Forensics kutatói kiderítették, hogy a Snapchat nem biztonságos, sőt valójában egy merő átverés: nem tartja be az ígért önmegsemmisítést és az elvileg eltűnt képek némi bonyodalom árán visszaállíthatóak. A képfájlok megmaradnak a Snapchat szerverein és a mobilokon is, előkeresésükben pedig maga a cég is segít. A Snapchat hivatalos blogján is megerősítette, hogy megfelelő szoftverekkel előkereshetőek az üzenetek. Ezért egyébként képenként 3-500 dollárt számláznak ki az erre szakosodott kóderek (természetesen az önmegsemmisítést akár screenshotokat készítő alkalmazásokkal is ki lehetett játszani, és erre az app is figyelmeztette a felhasználóit).

Olyan, mint a timeline, csak szabadabb

Sokan instagramra is feltöltik a snapchat  fotóikat. Itt van közülük néhány
Sokan instagramra is feltöltik a snapchat  fotóikat. Itt van közülük néhány
Fotó: Snapchat / Instagram

Az alkalmazás legújabb frissítése, a Stories nem egyszerűen egy új minifunció. A felhasználókegy saját történetet hozhatnak létre a hírfolyamban. A snapek ugyan egy idővonalon gyűlnek össze, de megtartják a múlandóságukat: egy napon belül törlődnek. Ez azt jelenti, hogy az eddigi pillanatképek helyett az ismerősök most az elmúlt nap összes snapjét egy minialbumban nézhetik meg.  A Stories tartalma folyamatosan változik: a bejegyzések olyan sorrendben jelennek meg, ahogy történtek, és 24 óra után az egyes képek vagy videók törlődnek a listából, helyet adva a következőknek. A hagyományos üzenetektől eltérően viszont odáig bármennyiszer megtekinthetőek. Az új képek nem adódnak automatikusan a Stories mappához, mindegyikről eldönthető, hogy a mappa része legyen-e, és a Facebookhoz hasonlóan a bejegyzéseknél külön beállítható azoknak a személyeknek a listája, akik láthatják a posztot. De a program ugyanúgy használható az eredeti funkciójára, a privát üzenetküldésre is. Bár a legtöbb funkció még nehezen vagy egyáltalán nem elérhető, a fejlesztés már szimultán fut iPhone-on és Androidon is.

Az új hírfolyam hosszú távon a Facebook potenciális kihívója lehet - legalábbis a Snapchat csapata szerint. Egyik munkatársuk, Nathan Jurgenson szociológus írja a kiterjesztett valóságról szóló esszéjében: "Az emberek az online és az offline világot élesen elkülönítik. A közösségi média igyekszik meggyőzni minket, hogy a felépített online profilunk az offline életünk áramlását rögzíti diszkrét eseményekké, tartósítja, és rakja üveg mögé. Egy saját múzeumot hozunk létre, a pillanatokat rács mögé tesszük, számszerűsítjük és rangsoroljuk." Az emberek automatikusan narratívákban gondolkodnak, szeretik átgondolni az életüket, és az idővonal pontosan erre épít.

A Snapchat rájött, hogy a felhasználónak van igényük valamilyen szintű narratívára. De alternatívát is kínálnak: az alkalmazás a készítők szerint tökéletesen szembemegy azzal, ahogy a versenytárs közösségi oldalakon minden tartalom készül: azért, hogy azt az emberek továbbosszák, lájkolják, kommentálják, és keretbe helyezzék. A Snapchaten nem lehet se lájkolni, se kommentelni, és még Instagram-szűrők sincsenek. De az üzenetküldő éppen ezért is lett ennyire népszerű: a felhasználók szabadabban posztolnak, mert nincs rajtuk nyomás. Nincs min aggódni: az üzenetek később úgyis automatikusan törlődnek.  • Hírek
  • Hírek