Az e-könyv-olvasók Asterix és Obelixe

2013.10.18. 09:01

Mintha Asterix és Obelix került volna a kezünkbe e-könyv-olvasó formájában. A kisebbik Icarus Illumina HD fürge és okos, mindenféle extrákkal felszerelve. A nagyobbik Icarus 8 egyszerűbb, és egyáltalán nincsenek extra tulajdonságai, de megbízhatóan teljesíti feladatát. Az Icarus 8 méretével tűnik ki az átlagos e-könyv-olvasók közül. A trend ezen a piacon ugyanis a hat-hét hüvelykes készülékek, ezt tudják a felhasználók kényelmesen kézbe fogni, akár fekve is egy kézzel megtartani. Súlyuk kellően kicsi, hosszú könyveket olvasva sem megterhelő. Az Icarus Illumina pont ilyen, pici, könnyű, zsebben is elfér.

Ezzel megy szembe az Icarus 8 a maga nyolchüvelykes kijelzőjével: aminek köszönhetően nagyobb lehet a betűméret és kevesebb a lapozás. Előbbi tényleg hasznos lehet azoknak, akik nem látják a kisebb betűket vagy egyszerűen fárasztóbb nekik apró betűkkel olvasni hosszú könyveket. Nézzük meg egymás mellett ugyanazzal a betűmérettel a két olvasót, ebből a szempontból tényleg jobbnak tűnik a nagyobb méretű kijelző.

Az olvasó a lehető legegyszerűbb, nincs rajta billentyűzet, nem érintőkijelzős és nincs háttérvilágítása sem. Arra való, amit a neve ígér, e-könyvek olvasására. Erre viszont tökéletesen alkalmas. Nagy kijelzője egy átlagos könyvnek felel meg, így azoknak ajánlott elsősorban, akik azért idegenkedtek az ilyen elektronikus olvasóktól, mert túl kicsinek tartották a készülékeket. Kijelzője 16 árnyalatot tud megjeleníteni – ez nem sok, de olvasáshoz pont elég, hiszen képeskönyveket egyelőre nem e-könyv-olvasókon nézegetünk.

Az olvasóban van wifi, vagyis elvileg internetezni is lehet rajta, de minek. Az egyetlen haszna annak, hogy wifivel a netre csatlakozhatunk, hogy közvetlenül is letölthetünk könyveket. Ezt ebub formátumban érdemes, mert bár ennél több formátumot is ismer az olvasó, ezt tudja a legjobban kezelni. Egy linket is elhelyeztek a főmenüben, Könyvesbolt néven, ez a Project Gutenberg oldalára visz. Ezen az oldalon több mint 42 ezer ingyen könyvet lehet letölteni mindenféle formátumban, általában olyanokat, amelyeknél már lejárt a szerzői jog vagy maga a szerző tette ingyenessé. Ez azt jelenti, hogy a klasszikusok majdnem mind megtalálhatók.

A wifit érdemes kikapcsolva tartani, mert akkor sokkal tovább bírja az akkumulátora, több könyvet is el lehet olvasni egyetlen töltéssel. Az e-ink kijelzők lényege, hogy csak akkor fogyasztanak, amikor lapozunk, vagyis akármeddig nézzük ugyanazt az oldalt, nem merül az akkumulátor. Internetezénél ez természetesen nem érvényes, akkor bizony hamar lemerül a készülék.

Az Icarus 8-ban 4 gigabájt belső tárhely van. Már ez elég ahhoz, hogy egy kisebb könyvtárat rámásoljunk, de ez még bővíthető is egészen 32 gigabájtig microSD-kártyával. Több ezer könyv közül nem könnyű válogatni, ráadásul ha meg is találjuk a kedvencünket, macerás minden egyes alkalommal begépelni a címet, ha rá akarunk nézni. Erre találták ki a csillagozást, vagyis a könyveket a kedvencek közé is tehetjük, így könnyen megtaláljuk.

Szinte minden lényeges formátumot ismer (PDF, FB2, EPUB, RTF, MOBI, TXT, HTM, DJVU, CHM), de a legjobban az epubot emészti meg. Ugyanez igaz a kisebbik Icarusra, az ebub és a pdf formátumot tökéletesen kezeli, sima rtf-nél vgy txt-nél már gondjai akarnak, ha betűméretet szeretnénk váltani, egyszerűen kilógnak a sorok a jobb oldalon.

Az Illumina egyik legnagyobb előnye, hogy sötétben is lehet vele olvasni. A kijelzőt egyenletesen világítják meg a beépített led lámpák, összesen nyolc fokozat közül lehet választani. Nagyon hasznos funkció, hogy éjjeli lámpa nélkül is lehet olvasni, nem is fárasztja annyira a szemet, mint előzőleg gondoltam. Ennek az olvasónak érintőkijelzője van, amelynek akkor vettem a legnagyobb hasznát, amikor gépelni kellett.

Mindkét olvasóhoz háromszáz könyvet adnak ajándékba. Ezek főleg kötelező olvasmányok, vagy azok íróinak többi könyve. Megtalálható benne minden jelentősebb magyar klasszikus és ezen kívül néhány külföldi írónak is a könyve. Különböző könyveket adnak a két olvasóhoz. A kisebbik 43 ezer forintba kerül, a nagyobbik 46 ezer forintba – olcsóbb, mint a korábbi Koobe-olvasók, de még mindig drágább, mint az itthon is kapható piacvezető Kindle. Összességében két jó olvasóról van szó, mindkettőn kényelmes olvasni, gyorsan lapoznak, gyorsan töltik be a könyveket.  • Tippek
  • Hírek