Fegyvernek nézték a 3d nyomtatóalkatrészt

2013.10.25. 19:36
targy

A brit rendőrség azt állította, hogy lefoglalták egy 3D nyomtatott fegyvert alkatrészeit, a szakértők szerint viszont tévednek: valójában egy 3D nyomtató darabjait kobozták el. A Greater Manchester Police rendőrség egy lefoglalás után két részt vizsgál, amelyeket elsütőbillentyűként és tárként azonosítottak. Azt próbálják megállapítani, hogy összeszerelhetőek-e úgy ezek a részek, hogy használható fegyver legyen a végeredmény.

A nyomozók szerint, ha a lefoglalt részek tényleg összerakhatóak fegyvernek, abból jól látszik, hogy a szervezett bűnözői csoportok olyan technológiát használnak az új generációs fegyverek előállítására, amely akár az utcán is beszerezhető. Egy embert le is tartóztattak lőporkészítés miatt, azt nem tudni, hogy hozzá tartoztak-e a 3D nyomtatott dolgok.

A szakértők szerint viszont a fegyverrészek valójában a MakerBot 3D nyomtatóhoz tartoznak, a tárként azonosított darab pedig egy felhasználható műanyagtekercs. Stuart Offer, a 3D nyomtatással foglalkozó 3T RPD mérnöke szerint nem kell felülni a hype-nak: fémből minimális mérnöki tudással is bárki képes nagy sebességű golyót kilövő tárgyat készíteni. 

Az internetre korábban felkerült egy 3D fegyver tervrajza, az FBI gyorsan megpróbálta levetetni a netről, de aztán torrenten terjedt tovább. Az ausztrál rendőrség viszont letesztelte, és elég vicces eredmény jött ki: a fegyver tényleg működik valamennyire, mert kilövi a töltényt, viszont szét is reped, ezért nagyon veszélyes

Az Index is megpróbált rendőri, katonai segítséggel fegyvert nyomtatni, kísérletünk viszont sikertelen maradt, mivel már az előkészületekért is letöltendő börtön járna, felmentést pedig egy teszt erejéig sem kaptunk.  • Tippek
  • Árfolyam