Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Az első bírság Google Glass miatt

2013.10.31. 11:30

A Google Glass-felhasználók ezentúl kétszer is meggondolják majd, hogy vezetés közben is viseljék a Google szemüvegét, legalábbis Kalifornia államban. Cecilia Abadie a Google Pluson írta meg egy bejegyzésben, hogy autózás közben rajta volt a szemüvege, de egy rendőr megbírságolta miatta.

A bírságot a rendőr azzal indokolta, hogy a sofőr előtt vezetés közben látható monitor volt, és ez törvénybe ütköző. A mostani törvény szerint a sofőrök nem vezethetnek olyan autót, amiben a számukra is látható monitor van, leszámítva azokat az eseteket, amikor

  • a monitor vezetéshez kapcsolódó információkat jelenít meg;
  • egy külső médialejátszóról van szó;
  • szatellites rádióadatok jelennek meg a kijelzőn.

A Google Glass a jelek szerint nem tartozik egyik kategóriába se.

Jogi esetek

Abadie jogi tanácsot kért a fórumon. Egyesek szerint a büntetőcédulát író rendőrnek nem volt igaza, és arra biztatják Abadie-t, hogy forduljon a bírósághoz. Mások azzal érveltek, hogy a Glass tényleg megzavarhatja a sofőrt, így a büntetés jogos. Abadie azt is elismerte, hogy az engedélyezettnél gyorsabban hajtott, a rendőr eredetileg ezért állította meg.

Az Abadie-éhez hasonló esetek a jövőben várhatóan megszaporodnak, ahogy az okos eszközök egyre elterjedtebbek lesznek. Többek között ez indokolná, hogy a törvényalkotók alaposan kidolgozott jogi szabályozással készüljenek föl az ilyen helyzetekre.