Piroska
-2 °C
5 °C

16 grammos a legkisebb drón

2013.11.04. 09:08

Bár a Black Hornet először februárban került be a hírekbe, a brit hadsereg különlegesen apró drónjáról csak most, az amerikai bemutató alkalmával derültek ki további részletek. A mindössze tenyérnyi, alig 10 centiméter hosszú távirányítású helikopter beceneve fekete lódarázs, a halkan repülő gép 25 kilométeres óránkénti sebességre képes, és nagyjából 25 percig bír a levegőben maradni.

A 16 grammos drónt a britek Afganisztánban rendszeresen használják, főleg a bevetésen lévő csapatok derítik fel vele az előttük álló terepet. A norvég gyártótól érkező robot egy feltöltéssel nagyjából 1200 métert tud megtenni, de a katonák tapasztalatai szerint 10 méterről már szinte láthatatlanná válik. A 20-25 perces üzemidő pont elég arra, hogy az egységek belessenek a gyanús tereptárgyak, házak és falak mögé. 

Mivel a Black Hornet túl apró ahhoz, hogy infravörös kamerát is vigyen magával, egyelőre csak nappal tudják használni. A gyártó szóvivője szerint a ma kapható legkisebb éjjellátó kamera is kétszer annyit nyom, mint a minidrón. A gép amúgy egy másfél kilós bőrönddel együtt kerül a katonákhoz, ebben van az irányításhoz szükséges adóvevő, az akkumulátor, illetve egy képernyő, amire a gép visszaküldi a felvételeket. A minidrón nem távirányítású, hanem előre megadott GPS-koordinátákat repül le, majd a cél fölé érve automatikusan bekapcsolja a kameráit. A brit hadsereg 324 darab Black Hornetet állított szolgálatba, az amerikai hadsereg egyelőre kettőt vett csak, hogy tesztelje a drónt.