Benedek
-2 °C
14 °C

Miért rossz a Google-nél dolgozni?

2013.11.04. 10:20

A Google rendszeresen szerepel a legjobb munkahelyek listáján, gyakran kerül be az médiába az alkalmazottainak teremtett, irigylésre méltó munkahelyi környezet miatt. Most azonban jelenlegi és volt munkatársak kipakolták a szennyest, a Quora portál egyik fórumán leírják mik az árnyoldalai az ott dolgozásnak.

Az egyik legfőbb probléma, hogy az emberek gyakran túlképzettek arra a munkára, amire felvették őket. A Google-nak nagyon jó híre van az álláskeresők között, így a cég a legjobbak között tud válogatni. Ez azt eredményezi, hogy a nagy tudású frissen végzettek, akik amúgy évfolyamelsők a legjobb egyetemeken, olyan alacsony presztízsű munkákat végeznek, mint manuálisan levenni a megjelölt tartalmakat YouTube-ról, vagy teljesen alapvető kódokat kell írniuk amúgy zseniális, magasan képzett programozóknak.

Felemlegetik azt is, hogy a Google már nem startup, hanem egy nagy cég, az összes kapcsolódó problémájával együtt. Régebben például sokkal egyszerűbb volt előrelépni, ha valaki jól dolgozott. Mostanra azonban a cég akkorára nőtt, hogy egy embernek aligha lehet komoly hatása a cég életére, fejlődésére.

Az is probléma, hogy a fejlesztők nagy része arrogáns. Mindenki azt gondolja, hogy jobb a mellette ülőnél, így nehéz megbeszélni a dolgokat. A középvezetői réteget átlagosnak tartják a korábban ott dolgozók, nem tudják inspirálni munkatársaikat, és túlságosan is támaszkodnak a Google bejáratott márkanevére. Az is szemére vetik a cégnek, hogy túlságosan is a fejlesztésekre koncentrál, a dizájnra pedig kevésbé. Ez vezetett sok új termék halálához, mint a Wave, Google Video, Buzz, Orkut vagy Friend Connect.

A következő megállapítás igen meglepő lehet a kívülállóknak: a hatalmas terek, tévé- és játéksarkok ellenére igencsak zsúfolt a cég székhelye. Állítólag nem ritka, hogy több vezető oszt meg egy közös irodát, nehéz egy csendes sarkot találni az elmélyült munkához. A legrosszabb azonban mégiscsak az a hozzászólók szerint, hogy a Google-nél dolgozók lenézik azokat, akik csak ideiglenesen vannak a cégnél, esetleg külsős szerződéssel dolgoznak ott. Mintha szellemileg és morálisan alsóbbrendűek lennének az igazi googlereknél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!