Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Túl sok pénz miatt lép ki a könyvkalóz

2013.11.04. 10:32

A szerzői jogot sértő weboldalak általában csak akkor állnak le, ha a hatóságok ezt kikényszerítik. Ezért is furcsa az e-könyveket kínáló német Torboox megszűnésének oka: a portál kezelhetetlenül sok pénzt termelt. A kínálatában lévő 43 ezer könyv nem megy kárba, az egész katalógust szabadon elérhetővé tették.

A titkosított Tor-hálózatra épülő Torboox megpróbált a legalitás útjára lépni, de nem sikerült megállapodást kötnie a német kiadókkal. Ebben a kudarcban valószínűleg szerepe volt annak is, hogy Spiegelbest, a portál üzemeltetője szokatlan bevételi modellt talált ki. Fel akarta rázni az e-könyvek piacát, éppen úgy, ahogyan a Spotify megreformálta a zeneipart, vagy a Netflix a filmekét. Fix havidíjért cserébe korlátlan könyvletöltést kínált volna az előfizetőknek. Ez nagy ugrás lett volna a mostani üzleti modelltől, amelyben darabonként 5 és 50 euró között mozog a könyvek ára.

Bevételre mindenképpen szükség volt, mert a megnövekedett forgalom mellett Spiegelbest nem tudta kifizetni a szervereket, amelyekről naponta 1,2 millió e-könyvet töltöttek le a látogatók. Bevezetett egy 3,33 eurós havidíjat, amivel ugyan elvesztette a látogatók harmadát, de még így is rengetegen maradtak. A szerverek nagyjából havi 500 eurós költsége néhány óra alatt megvolt, és egyre csak dőlt a pénz a számlájára. Spiegelbest úgy kalkulált, hogy november közepére eléri a hat számjegyű bevételt (euróban), ami forintban számolva több tízmilliós nagyságrend.

A Torboox tehát belefulladt a pénzbe, miközben a német kiadók elzárkóztak attól, hogy legalizálják a könyvportált. Hogy mi lesz az oldallal, egyelőre nem tudni, de a 43 ezer könyvből álló archívumának a sorsa már nem az üzemeltető kezében van: megszerezték a fájlcserélő szcéna tagjai, és ingyenesen közzétették az egészet.