Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kétmilliárdból fejlesztik a Robotzsarut

2013.11.06. 14:20

Hatalmas fejlesztésekbe kezd a rendőrség: uniós támogatásból, kétmilliárd forintból felújítják a Robotzsarut, a Rendőrségi Igazgatási Központ ügyfél-irányítási és biztonsági rendszerét; lecserélik a rendőrpalota biztonsági berendezéseit, és 4 ezer új számítógépet is vesznek Közép-Magyarországra.

Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára a projekt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legfontosabb cél a gyorsabbá és hatékonyabbá tenni az ügyintézés. Az ügyfélkapun keresztül jelenleg mintegy 150 nyomtatványt biztosít a rendőrség, ebből több frissül: a fegyver-nyilvántartási, sportrendészeti ügyeket ezentúl elektronikusan is intézhetőek. 

A Robotzsaru felvesz mindent, ezt a rendőrség úgy hívja, hogy  „bűnügyi és közbiztonsági tevékenységeket rögzít”. Ez most „közlekedésbiztonsági és igazgatásrendészeti elemekkel” bővül, bármi is legyen az. Meichl Géza, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója szerint: az elavult géppark lassan nem felel meg a biztonsági követelményeknek, az alapszoftverek pedig heterogének.

Lakatos Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatóságának főosztályvezetője szerint a Robotzsaru programnak 35 ezer rendőrségi felhasználója van, ebből a közép-magyarországi régióban 11 ezer. Utóbbiak 5800 számítógépet használnak, ezeket egészítik ki és korszerűsítik. A programot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ügyészségek és a bíróságok is használják. 

Megújul beléptetési és biztonsági rendszer is a rendőrpalotában, amit évente több mint százezren keresnek fel.