Sára, Márió
2 °C
6 °C

Itt az első igazi 3D fegyver

2013.11.07. 20:26

Az első 3D fegyvernek a Liberatort tartják, azonban arról kiderült, hogy nem igazán működik: az ausztrál rendőrség tesztjében használat közben darabjaira robbant. A Solid Concepts nevű fegyvergyártó cég mérnökei most kinyomtatták az első 3D, fémalkatrészekből készült fegyvert, egy M1911-es másolatát, ami teljes úgy működik, mint bármelyik másik félautomata.

A két 3D nyomtatott pisztoly abban is különbözik, hogy a mostani teljesen legális: a cégnek van úgynevezett Federal Firearms licence, amellyel az USA-ban gyárthat és eladhat fegyvereket. A cég először elkészítette a 1911 modelljét. Nem volt nehéz dolguk, könnyedén lehet tervrajzokat találni az interneten.

A vázat fémporból készítették: felmelegítették, így megszilárdult, és már lehetett vele tüzelni. Ezután leszedték még róla az öntőformának használt részeket, kicsit módosítottak a táron. A markolatot lézerrel finomították (színterezték), rugókat és töltényt boltban vettek bele. Eddig ötvenszer lőttek vele.

Az előállításhoz 500 ezer dolláros nyomtatókat használtak. A cég szerint a technológia bonyolult, csak szakértők tudnak vele fegyvert előállítani, és amúgy is csak azért csinálták, hogy lézeres technológiájukat teszteljék.