Benedek
-4 °C
5 °C

Újraindult a hírhedt online drogpiac

2013.11.07. 11:31

Újraindult az internet hírhedt feketepiaca, a Silk Road, amit többéves zavartalan működés után az FBI októberben zárt be, és tartóztatta le az oldal vezetőjét. A Silk Road erős titkosítással, a Tor rendszerét használva tudott sokáig a hatóságok orra előtt működni, a fizetést Bitcoinnal intézték, ami szintén lenyomozhatatlan. A piactér fő árucikke a drog volt, de fegyvereket és mindenféle hamis, illetve illegális terméket meg lehetett találni rajta. A bukást végül emberi hiba okozta, az oldal adminisztrátora, Dread Pirate Roberts egy fórumban a saját privát emailcíméről írt, és ezen a szálon elindulva az FBI le tudta nyomozni az ip-címét, majd kiderítette azt is, hogy ő valójában a 29 éves San Francisco-i Ross Ulbricht.

Silk Road Marketplace Item Screen
Fotó: Wikipedia

A Silk Road 2.0-t szintén a Tor és a Bitcoin védelme alatt indította el az új stáb, ami állítólag nagy átfedésben van a régi oldal mögött álló csapattal. Az új adminisztrátor szintén a Dread Pirate Roberts álnevet használja. Az oldalon az indulás napján nagyjából 500 poszt jelent meg, általában drogot kínálnak a marihuánától az extasy tablettákon át a kokainig. Technikailag az egyetlen újítás, hogy a felhasználók kaptak egy plusz védelmi réteget, a saját kommunikációjukat PGP-kulccsal titkosíthatják bónusznak a Tor védelme mellé. Valójában persze nem ez az online feketepiacok gyenge pontja, hanem az, hogy az itt megvásárolt illegális szereket valahogy el is kell juttatni a vásárlóhoz. Ez tipikusan postai csomagban történik, ahol megvan a lebukás esélye.

A Silk Road 2.0 a tervek szerint november 5-én indult volna, ami nevezetes dátum az Anonymous közösséggel és az anarchizmussal összefonódott internetes undergroundban, de technikai problémák miatt csak egy nap késéssel sikerült elrajtolni, és az első órákban így is akadozott az oldal elérése. A fogadtatás egyelőre elég vegyes, a felhasználók részéről elég komoly a bizalmatlanság, elterjedt a pletyka, hogy az új Silk Roadot valójában az FBI üzemelteti, és az egész csak csali, hogy az internetes drogpiacot fel tudják térképezni. Az amerikai hatóságok egyébként az elmúlt hetekben komoly sikereket értek el az illegális online piacterek felszámolásában, a legnagyobb Silk Road mellett bezárt még három hasonló kisebb oldal, az Atlantis, a Black Flag és a Black Market Reloaded is.