Benedek
-4 °C
5 °C

Egységes lett a kormányzat informatika

2013.11.12. 15:16

Kétmilliárd forintos uniós forrásból egységesítették több minisztérium és államigazgatási szerv informatikai rendszerét – írja keddi közleményében a fejlesztésről a projektet megvalósító Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ).

A 2011 júliusában elkezdett fejlesztés fő célja az volt, hogy hat minisztérium (Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium), valamint a Miniszterelnökség és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság különálló informatikai struktúráját egységes rendszerbe vonja, és központosított, korszerű szolgáltatások váltsák ki a különböző informatikai megoldásokat.

Egységesítették a központi címtárat, lecseréltek 2640 személyi számítógépet és 350 notebookot, újratelepítették a rendszereket, és mindenhol azonos, korszerű platformot telepítettek, csakúgy mint a távoli elérés lehetőségét is biztosító csoportmunka alkalmazásokat is.

Mostantól egységes rendszerfelügyelet és szoftvergazdálkodás működik az  Egységes Infrastruktúrán (EI) belül. A projekt csaknem 3000 közigazgatási dolgozót érint, az informatikai szolgáltatások olcsóbbak és színvonalasabbak lettek. Az EI-n belüli munkaállomások és felhasználók támogatását a NISZ végzi.

Az októberben lezárult projekt folytatásának tekinthető a Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer Kiterjesztése elnevezésű projekt, ezzel már az összes felhasználót elérik.