Évente ezer eurót spórol a vízújrahasznosító zuhany

2013.11.12. 09:32

Az űrben az űrhajósoknak hónapokat kell kibírniuk friss víz nélkül, ezért újrahasznosítanak mindent, amiből csak víz nyerhető (igen, a vizeletet is). A Mehrdad Mahdjoubi nevű svéd dizájncég úgy gondolta, hogy a Földön is hasznos lenne valamilyen hasonló megoldás.

Az OrbSys Shower high-tech víztisztító rendszere újrahasznosítja a vizet zuhanyzás alatt. A lényege, hogy zárt rendszerben működik: a forró víz a csapból a csatornarendszerébe kerül, ahol egyből iható vízzé tisztítják, utána pedig az folyik a fejünkre, újra. Mivel a folyamat gyors, a víz forró marad, alig kell melegíteni.

A cég szerint megoldásuk minden egyes zuhanyzásnál 90 százalékkal csökkenti a vízfelhasználást és 80 százalékkal az energiafelhasználást, ráadásul az átlagos csapvíznél tisztább vizet állít elő.

Egy tízperces zuhanyzás csak 5 liter vizet használ fel, míg alapesetben ez nagyjából 150 liter lenne. A cég számításai szerint ez legalább ezer eurós spórolást jelent évente.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás