Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Európai gépek fedélzetén is lehet majd mobileszközöket használni

2013.11.13. 17:12

Az amerikai példát követve az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, az EASA (European Aviation Safety Agency) is részben feloldja a mobil távközlési eszközök repülőgépek fedélzetén történő használatára vonatkozó tilalmakat.

Az EASA szerdai közleménye szerint a jövőben az olyan elektronikai berendezéseket, mint az okostelefonok, táblagépek, e-book-olvasók és mp3-lejátszók a repülés minden fázisában lehet majd használni, de csak repülési üzemmódban, azaz a mobiltelefon és a wifi funkció kikapcsolásával. Az amerikai FAA (Federal Aviation Administration) október végén lazított az elektronikus készülékek fedélzeti használatára vonatkozó szabályokon.

A jelenleg érvényben lévő szabályok tiltják az elektronikus készülékek használatát a gurulás, a felszállás és a leszállás ideje alatt. Az olyan nagyobb méretű készülékeket, mint a laptop és a notebook azonban a gurulás, a felszállás és a leszállás idejére ezentúl is el kell majd rakni. A fedélzeten továbbra is tilos lesz telefonálni és adatátviteli kapcsolatot létesíteni.

A kölni székhelyű EASA a hó végéig kibocsátja az összes európai légitársaságra vonatkozó új rendeletet az elektronikus készülékek fedélzeti használatáról.