Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Sátorral védik Obamát a lehallgatástól

2013.11.13. 11:29

Az elmúlt hónapok eseményeinek tükrében, különösen ami Angela Merkel német kancellár lehallgatása után nem meglepő, hogy nagy érdeklődést váltott ki a New York Times riportja, amelyben leírják, hogyan védik az amerikai elnök és egyéb vezető politikusok kommunikációs csatornáit utazás közben.

A beszámoló szerint Barack Obama kísérői sátrat állítanak fel az elnök lakosztályához közel a szállodákban, és ha az elnöknek bizalmas természetű dokumentumokat kell elolvasnia vagy fontos, védendő beszélgetéseket kell folytatnia, akkor azt ott teszi, hogy mind az audio-, mind a videómegfigyeléstől megóvják.

Ezt az óvintézkedést mindenképp megteszik, függetlenül attól, hogy szövetséges vagy az Amerikai Egyesült Államokkal nem épp jó viszonyt ápoló országba látogatnak el. A sátor más védett személyeknek is jár.

A lap kérdéseire az elnök biztonságáért felelős ügynökségek nem árultak további részleteket elárulni a sátorról, amit megtudtak, azt is nevüket nem vállaló forrásoktól tudták meg. Annyi kiderült, hogy Obama a speciálisan kódolt BlackBerryjét használhatja bizonyos körülményeket között, viszont az iPadjét nem, mivel azt nem tartják elég biztonságosnak. Az újságírók azt is megtudták, hogy a védendő személyek tartózkodási helyei, irodái, lakásai az USA-ban is különlegesen biztosítottak, és a biztosítás kivitelezését egy több száz oldalas útmutató írja le részletesen.

A sátort még Clinton elnöksége idején vezették be, és mielőtt felállítanák a kiszemelt szobában, azt alaposan átvizsgálják lehallgató-berendezések után kutatva. A sátor nagyon drága felszerelés, ezért a csúcsvezetők alatti szinten nem ezt használják, hanem valmi olyat, ami leginkább egy telefonfülkére emlékeztet.