Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Naperőműveket épít a Google

2013.11.15. 17:39

80 millió dolláros (17,7 milliárd forint) beruházással szállt be a Google az amerikai nyugati part napos, sivatagos vidékein épülő hat naperőműbe Kaliforniában és Arizonában. Az erőművek 17 ezer háztartás áramszükségletének megfelelő energiát fognak termelni. Ez a Google 14. befektetése a megújuló energiaforrások területén, 2010 tavasza óta, amikor meghirdették a cég energiaellátásának kizöldítését, több mint egymilliárd dollárt tettek szél- és naperőművekbe.

A cég hatalmas szerverparkokat üzemeltet világszerte több helyen, hogy az online szolgáltatásait futtassa. Egy-egy adatközpontban akár több ezer számítógép működhet, ezek áramellátása, és a szerverek hűtése komoly áramfogyasztással jár. Egy 2005-ös felmérés szerint az internet akkori forgalmának nagy részét adó öt nagy keresőmotor üzemeltetéséhez már akkoriban több áram kellett, mint Magyarország teljes ellátásához - és az internet, és a fogyasztása is meredeken nő azóta is.

A Google saját adatai szerint már az áramszükséglete harmadát megújuló energiaforrásokból fedezi, de a cél az, hogy 100 százalékig zöld energiára álljanak át. A most épülő hat erőmű összkapacitása 106 megawatt – összehasonlításképpen egy átlagos széntüzelésű erőmű teljesítménye 600-700 megawatt, egy atomerőműé 900-1300 megawatt.