Gatyába rázzák a Sulinetet

2013.11.21. 16:03

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) az Új Széchenyi Terv keretében a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztését valósítja meg a Sulinet+ program keretében. Minden közoktatási intézménybe, országosan mintegy 5000 iskolába, kerülnek új hálózati eszközök 2014 végéig. Az új Sulinet+ infrastruktúra a HBONE kutatói, akadémiai hálózat része.

A fejlesztés 2013. november 21-én indult el Budapesten. A közoktatás számítógép-hálózati infrastruktúrája (közismert nevén a Sulinet) ugyanis évek óta elavult, az iskolák túlnyomó része 8-9 éves, régi, gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező eszközöket használva igyekszik csatlakozni a gyakran internetként említett világhálózathoz.

Az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek  keretében a régi berendezéseket több mint 4500 korszerű eszközzel cseréli le az NIIF Intézet. Ez a fejlesztés első lépése, mely a gigabites hálózati eszközökkel rendelkező új eszközök alkalmazásával előkészíti, hogy egy későbbi fázisban a tényleges sávszélesség bővítésének ez ne legyen akadálya. Az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül – a meghibásodott régi eszközök cseréjével – már megkezdte: egy éven keresztül napi húsz-harminc végpontot üzemelnek be.

Bővítik a gerinchálózatokat is, és fejlesztik a rendszer megbízhatóságát. Emellett olyan mikrohullámú technológiákkal is bővül a rendszer, amikkel beköthetők lesznek a hálózaton keresztül korábban elérhetetlen iskolák is. A szolgáltatások is bővülnek, az iskolákban mostantól elérhetők lesznek a hálózaton keresztül élő videóadások.  • Hírek
  • Hírek