József, Bánk
-6 °C
0 °C

A közösség megmentené a Winampot

2013.11.26. 12:19

Az AOL múlt héten jelentette be, hogy egy hónap múlva bezárja a 16 éves Winampot, az egyik legnépszerűbb médialejátszót. A programot eredetileg a Nullsoft fejlesztette, a szoftvert 1999-ben vásárolta fel az AOL 80 millió dollárért. A Winampot jól használható lejátszólistája, hangszínszabályzója és könnyen testre szabható külseje igen népszerűvé tette, akkoriban az egyik legtöbbször letöltött alkalmazás volt, 2000 júniusában már 25 millió regisztrált felhasználója volt. 

Az AOL hivatalosan, december 20-án a Winamp.com-ot zárja be, innen lehet letölteni a lejátszót is, amiből nem készül több verzió. A felhasználók azonban nem nyugszanak bele ilyen könnyen kedvenc zenelejátszójuk meggyilkolásába: elindították a Save Winamp (mentsük meg a Winampot) nevű weboldalt, ahol egy petíciót lehet aláírni. 

Az aláírók azt kérik az AOL-tól, hogy tartsa életben a szoftvert, vagy pedig hozza nyilvánosságra a forráskódját. „A digitális zene története a Winamppal kezdődött. A célunk, hogy meggyőzzük a Nullsoftot, hogy kiadja a Winamp kódját, és mi törődjünk vele, nyílt forráskódúként” – írják a petíció megfogalmazói, akik között kilenc programozó is van. 

A felhívást Peter Zawacki, egy ausztrál tárhelyszolgáltató tulajdonosa indította. Mostanra több mint 19 ezren támogatták. Szerinte ha nyílt lesz a kód, a Winamp mindenképpen tovább fog élni. Az Ars Technica megkereste az AOL-t, azonban egyelőre nem reagáltak. Ahogy azt sem kommentálták, hogy a Microsoft megvenné a zenelejátszót

A petíciót itt lehet aláírni.