A szoftvercégek frászt kaptak az NSA-től

2013.11.27. 10:18

A jelek szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) megfigyelési botránya kiverte a biztosítékot a legnagyobb szoftvercégeknél, akik saját titkosítási algoritmussal próbálják megvédeni az internetes adatforgalmukat a mindig kíváncsi titkosszolgálatoktól.

A Twitter hétfőn jelentette be, hogy egy új titkosítási algoritmust fognak használni, ami megakadályozza, hogy kémek férjenek hozzá a bizalmas adatokhoz. A cég elnöke, Jacob Hoffman-Andrews nem állította, hogy az NSA miatt van szükség erre a lépésre. A témával foglalkozó blogbejegyzésében az elnök azt írta: a titkosítás önmagában is érdekes technológiai fejlemény, de őket elsősorban azért érdekli, mert egy internetes cégnek törekednie kell az adatai védelmére.

A Microsofthoz közel álló források viszont azt mondják, hogy a Microsoft egyértelműen az NSA-botrány miatt kezdett el dolgozni az internetes adatforgalma titkosításán. A cégnél állítólag már korábban is gyanakodtak arra, hogy az NSA megfigyeli őket. A botrány októberben robbant ki, amikor kiderült, hogy az NSA több magáncég, például a Google és a Yahoo adatforgalmát is ellenőrzte. A Microsoft ezek után joggal tarthat a megfigyeléstől: a szakértők szerint az internetes óriáscégek infrastruktúrája nagyon hasonló.

A Microsoft döntéshozói a héten egyeztetnek arról, hogy milyen titkosítási protokollt használjanak, és mikor vezessék be.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM