Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A fotonokat figyeli az éjjellátó szuperkamera

2013.12.02. 11:36

Az MIT kutatói olyan kamerát fejlesztettek, amely vaksötétben képes 3D felvételeket készíteni úgy, hogy a fotonok visszaverődését érzékeli a szinte láthatatlan tárgyakról. A fejlesztést a kémkedésen kívül a gyógyászatban is használhatják majd. A kutatók éles képeket tudtak készíteni a kamerával.

A foton az elektromágneses jelenségekért felelős elemi részecske. Az elektromágneses kölcsönhatás közvetítője és a fény és a többi elektromágneses hullám minden formájáért ez a részecske felelős.

article-2515642-19B80C2700000578-874 634x365
Fotó: Ahmed Kirmani

Ahmed Kirmani villamosmérnök és kollégái olyan algoritmust dolgoztak ki, amely érzékeli a pulzáló (lézer) fényforrás által kiadott gyenge fény visszaverődését. Az időn van itt a hangsúly, ugyanis az érzékelő azt nézi, hogy mennyi idő alatt verődik vissza a foton a tárgyról.

A képek fekete-fehérek, mert a 3D detektálásnál csak az idő (távolság) a fontos és a tervezők nem fecséreltek erőforrást a hullámhossz detektálására, a pólón lévő a felirat pedig nem vert vissza elegendő fotont, ezért sötét. Ennek ellenére a készülék képes különbséget tenni a különböző anyagok között, mert azok máshogy verik vissza a fényt.