Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

A Microsoft kinyírja a Windows 7-et

2013.12.07. 11:54

A Microsoft igyekszik helyet csinálni a piacon a Windows 8-nak, akár azon az áron is, hogy a saját, nagy sikerű operációs rendszerét, a Windows 7-et navigálja el az új verzió sikerének útjából. A cég hivatalosan leállította a Windows 7 kiszállítását disztribútorainak, és bejelentette, hogy 2014 novemberétől az OEM partnercégeknek sem engedi, hogy direktben előre telepítsék a rendszert pécékre (ez megkerülhető a licencelési szabályzat downgrade opciójával, lásd lent).

A cég 2010-ben fektette le az új operációs rendszerei elterjedését segítő szabályait, ezek értelmében, ha új Windows jön ki, a premier után egy évvel abbahagyják az előd árusítását, és újabb egy év múlva leállítják az előre telepített verziókat is. Az online boltokra egyébként nem vonatkozik ez a szabály (bár a Microsoft a saját webshopjából már levette a Windows 7-et), az Amazonon például a mai napig lehet akár Windows Vistát és XP-t is kapni, de a meglevő készletek elfogyásáig a szaküzletekben is lesz Windows 7. A cég 2020-ig támogatja az operációs rendszert.

Az előre telepített verzióknál is van egy kiskapu: a Windows 8 Pro verzió megvételével a felhasználó "downgrade" jogot kap, vagyis jogtisztán fejlesztheti vissza a gépét egy régebbi Windows-verzióra. A nagy számítógépgyártók is élhetnek azzal a trükkel, hogy az OEM-szerződésben Windows 8 Prót vesznek, majd arra egy Windows 7-et telepítenek, és így árulják a pécéiket azok számára, akiket nem győzött meg a Windows 8 megújított kezelőfelülete.