Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A Google tönkretette az életét

2013.12.12. 13:53

Egy, korábban a kormánynak dolgozó amerikai férfi, Jeffrey Kantor szerint a Google automatikus kiegészítő funkciója teljesen tönkretette az életét: a funkció miatt a kormány azt hiszi, hogy bombát épített

A férfi eredetileg arra akart keresni, hogy „How do I build a radio-controlled airplane”, magyarul: hogyan építsünk egy rádióvezérlésű repülőgépet, viszont az automatikus kiegészítés átalakította a keresést „How do I build a radio controlled bomb?”, azaz hogyan építsünk rádióvezérlésű bombát.  

Mielőtt észrevette volna  hibát, entert nyomott. A gombnyomás láncreakciót indított el, ami több hónapos zaklatáshoz és Kantor felfüggesztéséhez vezetett. A 2009-es incidens óta a hivatalnok minden fizikai és digitális lépését megfigyelték. 

A bíróság elé múlt héten került a vádirat, amelyet Kantor adott be a zaklatások miatt. Szerinte állandóan nyomozók keresték, zaklatták, antiszemita megjegyzéseket tettek rá, az egész pedig csak rosszabbra fordult, miután panaszkodott a Rágalmazásellenes Ligának.

Ugyanígy bántották a munkatársai is, halálos fenyegetéseket kapott tőlük, valahonnan pedig nagyon sokat tudtak magánéletéről, telefonhívásairól, internetezési szokásairól. A férfit vádlottjai között magas beosztású emberek is vannak, például Eric Holder főügyész vagy John Brennan CIA-igazgató. 60 millió dollárt szeretne (13,2 milliárd forint) a sérelmekért, és azt, hogy a kormány szálljon le róla.