Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Pirate Bay tovább menekül

2013.12.13. 14:06

A legnépszerűbb torrentoldal, a Pirate Bay állandóan menekülésre kényszerül: pár napon belül másodszor váltott doménnevet, most éppen thepiratebay.ac-ról thepiratebay.pe-re, pár napja pedig .sx-ről .ac-re. Ezt nem szórakozásból csinálják, hanem, mert - kicsit leegyszrűsítve - az odalakra azoknak az országnak a törvényei vonatkoznak, ahol doménjét bejegyezték.

Így minden doménváltás egyben teljesen új jogszabályi környezet is jelent. Az oldal üzemeltetői és valószínűleg a felhasználók is már unják az állandó cseréket, ezért olyan megoldáson dolgoznak, ami feleslegessé teszi a domének megjegyzését. A tulajdonosok pedig szabadon váltogathatnak, ha bármi probléma lenne.   

Mindehhez új böngészőt fejlesztenek. Már van egy megoldásuk PirateBrowser néven, ami lényegében egy kicsit átalakított Tor-böngésző: ezen keresztül az oldal úgy érhető el, hogy a hatóságok nem tudják követni az oda irányuló forgalmat. 

Az új verzió a Tort peer-to-peer (végponttól végpontig) megoldással kombinálja, azaz az oldal a világ különböző pontjairól, darabokban töltődik majd be, domén nélkül, így potenciálisan egyetlen jogi rendszerhez sem lesz kapcsolható. Nem lesz egyetlen központi helye, az összes, a szoftvert használó felhasználó gépén eltárolnak majd egy kis darabot belőle.