Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

652 ezer dollár büntetés egyetlen filmért

2013.12.18. 13:39

Svédország legrégebbi, de mára nem üzemelő Swebits nevű torrentoldalának 28 éves moderátorát és egyben feltöltőjét 652 ezer dollár (141 millió forint) kifizetésére kötelezték egyetlen, megjelenés előtt feltöltött film miatt.

Ennyibe került volna, ha megveszi a stúdiótól a licencet, amivel ingyen terjeszthető a film. Ráadásul a filmet több mint 500 másik emberrel osztotta meg, ezért felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és 160 óra közmunkára ítélték.

A Swebits még 2011-ben jelentette be, hogy bezár, egy héttel azután, hogy egyik felhasználójukat lecsukták. A Rights Alliance nevű jogvédő cég kezdeményezésére indult nyomozás szerint 2008 áprilisa óta 518 filmet és tv-show-t töltöttek fel az oldalra. Az ügy múlt hónapban jutott el a bíróságig.

A jogvédők egy év börtönt kértek a férfira, aki szerintük a valaha volt legrosszabb filmkalóz, annyi kárt okozott. A bíróság szerint az azonnali börtön felesleges, viszont az okozott kár mindenképpen nagy. A hatalmas bírságot viszont egyetlen filmért szabta ki a bíróság, a többi 517-ért jár a felfüggesztett és a közmunka.

Ez a valaha kiszabott legnagyobb büntetés egyetlen filmért Svédországban.