Titkosított csevegőt indít a Bittorrent

2013.12.20. 10:27

A fájlcserélő hálózatáról nevezetes Bittorrent szerverek nélkül működő üzenetküldőt akar indítani. Az emberek magánszférájának komolyabb védelmet nyújtó rendszerben nincsenek hagyományos felhasználónevek, az emberek ugyanis titkosítókulcs segítségével azonosítják egymást.

A Bittorent Chat felhasználói úgy tudnak egymással csevegni, hogy nem kell elárulniuk személyes adataikat. A két résztvevőnek csupán meg kell osztaniuk egymással a nyilvános titkosítókulcsaikat, hogy üzeneteket tudjanak küldeni. Ennek a módszernek számos előnye van. Ezek közül a legkézenfekvőbb az üzeneket titkosításának lehetősége, amit a Bittorrent úgy oldott meg, hogy minden egyes beszélgetéshez ideiglenes titkosítókulcsot generál. Ezt a kulcsot csak egyszer használja a rendszer, és azonnal kitörlődik, amikor becsukjuk a csevegő ablakát.  

Most csak a cég alkalmazottai vanna fent a Bittorrent Chat hálózatán, de már fel lehet iratkozni egy várólistára. Egyelőre nem derült ki semmi arról, hogy mikortól lesz nyilvánosan elérhető a csevegő, de azt már elárulták, hogy lesz olyan változata is, amit a műszaki dolgokhoz kevésbé értő emberek is tudnak majd használni. Valószínűleg néhány hónap múlva jelenik meg a csevegő nyilvános alfa verziója, amint újabb néhány hónappal később egy már kiforrottabb béta változat követ.

Az elmúlt hónapokban megnőtt az érdeklődés a titkosított online szolgáltatások iránt, miután kiderült, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat (NSA) szinte minden online forgalmat lehallgat, és nem csak a bűnözőket figyeli meg.  • Hírek
  • Árfolyam