Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Na, kinek van a világon a legtöbb bitcoinja?

2013.12.23. 13:43

Az FBI szeptemberben zárta le a Silk Roadot és azonnal megkezdte az oldal adminiszrátorának, Dread Pirate Roberts bitcoinjainak zárolását. A lépésnek volt egy váratlan hozadéka is, az FBI-é lett a legnagyobb egy kézben lévő bitcoinmennyiség.

Az FBI-nak most pontosan 144 ezer bitcoinja van, ezeket főleg a Silk Road lefülelt felhasználóitól kobozta el. Ennek a mennyiségű bitcoinnak a pontos értékét nem lehet megmondani, mert hatalmasakat ugrál a virtuális pénz árfolyama, de nagyjából százmillió dollár lehet.

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy az FBI-nak van a legtöbb bitcoinja, a virtuális pénz alapítója, Satoshi Nakamoto azért túltesz rajtuk. A becslések szerint az alapítónak nagyjából egymillió bitcoinja lehet. Ugyanakkor nem egy helyen tartja pénzét, hanem több fiókra osztotta ezeket.

Érdekességként megemlíthetjük, hogy a Facebook-filmből ismert Winklevoss-testvérek, Cameron és Tyler azt állítják, hogy az összes bitcoin egy százaléka az ő birtokukban van. Nagyjából 12 millió bitcoin van forgalomban a világon.

Szakértők szerint egyszerű, de kockázatos egy helyen tartani az összes bitcoint. Satoshi például ötven egységnél többet nem tart egy fiókban, ez rémálom lehet koordinálni, de kétségtelenül biztonságos. A legnagyobb játékosok mind ezt teszik a hírek szerint.