Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Archiválják a konzolos játékokat is

2013.12.30. 15:14

Az Internet Archive rendszerezi, megőrzi és böngészőben játszható formában nyilvánossá is teszi a múlt század utolsó harmadának híres játékait. Öt konzollal indítanak, de gyors bővítést ígérnek. A nonprofit projektet a legtöbben a régi weboldalak őrzőjeként ismerik, de valójában sokkal szélesebb körű tevékenységet folytatnak, mindenféle digitálisan rögzített tartalom megőrzésére és nyilvánossá tételére vállalkoztak: a weboldalak mellett képek, mozgóképek, zenék, könyvek, szoftverek kerülnek az archívumba.

A már csak petabájtokban mérhető adatbázis karácsonykor újabb elemmel bővült, mellyel nagy örömöt szerezhetnek a retró játékok kedvelőinek: elérhetővé vált az 1970-es, 1980-as évek klasszikus videójátékainak gyűjteménye a Console Living Room nevű aloldalon, ahol az eredeti konzolok alapján csoportosították a böngészőben játszhatóra átalakított játékokat.

A böngészős emuláció egyáltalán nem új dolog, hiszen hatalmas rajongótábora van a régi programoknak, viszont az Internet Archive most egyrészt rendszerezi a régi játékokat, másrészt ebben az esetben is felvállalták a megőrzés és a nyilvánossá tétel feladatát.

A most elérhető gyűjtemény még csak a kezdet, nemsokára jelentős mértékben bővítik. Egyelőre öt konzol játékait szedték össze: az Atari 2600, az Atari 7800 ProSystem, a ColecoVision, a Magnavox Odyssey és az Astrocade. Még nincs hang a játékokhoz, de a fejlesztők ígérik, hogy hamarosan az is meglesz.

És ami az Internet Archive kezdeményezésében még fontos: míg korábban az emulációk egyes eseteiben nem volt jogtiszta a használat (még ha a gyártók csak a legritkább esetben léptek is fel ellene), itt már teljes mértékben az.