Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megmenekült a Winamp

2014.01.02. 09:21 Módosítva: 2014-01-02 09:24:30

November végén jelentette be a tulajdonos AOL (America Online), hogy december 21-én megszünteti a Winampot: bezárja a hozzá tartozó weboldalt, és nem lehet többet letölteni az egykor nagyon népszerű zenelejátszót.

A weboldal még mindig működik, örvendeznek is a tiltakozók: az eredeti hír után több mint 48 ezren kérték a céget, hogy mentse meg a programot, vagy legalább tegye nyílt forrásúvá. Ez nem történt meg, de tényleg nincs vége a szoftvernek, mivel találtak rá vevőt.

Egy online rádiókat gyűjtő weboldal, a belgiumi központú Radionomy weboldal vette meg a lejátszót és a hozzá tartozó Shoutcast nevű online rádiós szervert. A szintén AOL-tulajdonú TechCrunch szerint az eladást pénteken véglegesítik. 

A Radionomy katalógusában most körülbelül hatezer rádióállomás van. A listát a felhasználók segítségével állították össze, a platformon ugyanis bárki létrehozhat csatornákat. A most megvett Shoutcastnek ötvenezres katalógusa van, ezt valószínűleg majd egyesítik saját, korábbi listájukkal. 

Árulták

Az AOL annak ellenére mondott le a Winampról, hogy a mai napig évi hatmillió dolláros forgalmat bonyolít, és felhasználói bázisa továbbra is eléri a többmilliós nagyságrendet. A lap a Winampról született korábbi írásokat felidézve azt írja, hogy csak az AOL inkompetenciája és belső harcai vezettek oda, hogy ma nem a Winamp áll az iTunes helyén a médialejátszók népszerűségi listáján. A program jogait az értesülések szerint az AOL hónapok óta árulta, Josh Felser befektető állítólag 5 milliót ajánlott, de az üzletből nem lett semmi.

Ahogy felemelkedését, úgy hanyatlását is az internetes szokások átalakulásának köszönheti: a zenéket egyszerűbb módszerrel elérhetővé tevő netes tartalomszolgáltató alkalmazások, a zenevásárlást alapjaiban megváltoztató iTunes és a Youtube-hoz hasonló videóoldalak egyszerűen visszafogták az igényt egy olyan program iránt, amit warezolt, illetve bedigitalizált zenék lejátszására találtak ki.

 Verziót ugrott

Winamp első változata 1997-ben jelent meg, sikerét egyebek mellett az akkoriban elterjedő fájlmegosztó hálózatokon feltűnő, hatalmas mennyiségű mp3 hozta meg, illetve az, hogy ingyenes, illetve shareware verzióban tették elérhetővé.

A gyorsan népszerűvé váló program fejlesztőjét az AOL vásárolta fel 1999-ben, a Nullsoft akkor 80 millió dollárt ért. A Winampot jól használható számlistája, hangszínszabályzója és könnyen testre szabható külseje igen népszerűvé tette, akkoriban az egyik legtöbbször letöltött alkalmazás volt, 2000 júniusában már 25 millió regisztrált felhasználója volt.

Az újabb verziók folyamatosan érkeztek, bár a hármas után rögtön az ötös következett. A fejlesztők szerint azért, mert senki nem akarja, hogy a felhasználók a Winamp 4 skinekről (a foreskin angol szó jelentése: fityma) beszéljenek.