Tekla
5 °C
19 °C

Az AMD izomból nyomja le az Intelt

2014.01.14. 15:46

Megjelentek az AMD Kaveri processzorok, amelyekben a 2,4 milliárd tranzisztor 47 százaléka a grafikus megjelenítésen dolgozik. A csipgyártó ugyanabban a tokban helyezte el a központi számítási egységet (cpu), valamint a grafikus megjelenítésért felelős elektronikát (gpu), és ezt így egyben apu (accelerated processing unit) névvel illetik. A módszer nem új, az viszont igen, hogy az új csipek már a 4K megjelenítést is támogatják.

Az AMD azt állítja, hogy az A10-7850K processzora 24 százalékkal erősebb, mint a rivális Intel Core i5-4670K csipje, ami drágábban kapható. A Kaveri processzor tele lesz olyan extrákkal, amelyek igazán csak a hardcore fejlesztőknek fontosak: a Mantle programozási interfésszel egyszerűbb lesz brutál kinézetű játékokat írni az AMD csipjeire, a HSA (Heterogenous Systems Architecture) pedig a grafikus egység kihasználását könnyíti meg. Konyhanyelven úgy is mondhatjuk, hogy a fejlesztők közelebb férkőzhetnek a vashoz, hogy ki tudják használni a csip erejét.

A szakértők áradoznak az új technológiáról. Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője például olyan forradalmi áttörésnek nevezi, mint amilyen a virtuális memória bevezetése volt az 1970-es években. A szintén elemző Patrick Moorhead az elmúlt hét évben, a grafikus csipeket gyártó ATI felvásárlása óta megszerzett tudást látja ezekben a csipekben összesűrítve.

Most már minden azon múlik, hogy a fejlesztők milyen sebességgel kezdik kihasználni a Kaveriben lévő lehetőségeket. Egy-egy ilyen processzor önmagában 119-173 dollárba kerül, fogyasztásuk 45-95 watt között alakul, és a cpu órajele 3,1-4 gigahertzes.