Emma
5 °C
23 °C

Mi lesz egy busz és egy helikopter keresztezéséből?

2014.01.14. 09:08

Black Night Transformernek nevezik az Advanced Tactics járművét, és tényleg, pont úgy néz ki, mintha bármivé átalakulhatna: kombájnná, turmixgéppé, helikopterré vagy iskolabusszá. De ez a jármű nem helikopter, nem drón, és nem is teherautó: a Transformert katonai mentőakcióknál használnák, mivel a földön és a levegőben egyaránt közlekedhet.

A járművet az amerikai hadsereg megbízásából fejlesztik. Hogy pontosan mire volt szükségük? Ők így írják: Multi-Mission Medical and Casualty Evacuation Unmanned Air Vehicle / Unmanned Ground Vehicle. Vagyis egy többcélú, egészségügyi támogatást nyújtó, de elsősorban evakuálásra tervezett  pilóta nélküli jármű, ami a földön is használható.

Tehát egy repülő busz. Vagy: helikopteherautó.

A látottak alapján az Advanced Tactics remekül megoldotta a feladatot. A Transformernek nyolc rotorja van – minden oldalán négy-négy –, amivel elméletileg igen gyorsan haladhat. Ennek ellenére nem sebességi rekordokat döntenének vele: a hadsereg olyan helyzetekben vetné be, ahol sebesültek várnak evakuálásra. Mivel a Transformernek nincs pilótája, veszélyes háborús zónákban is bevethető, további emberéletek kockáztatása nélkül.

fig1.png
Fotó: Advanced Tactics

A technológia még finomításra szorul, így még azt sem lehet megmondani, mennyibe kerülne egy ilyen jármű. És azt sem, hogy fel tudna-e szállni egyáltalán; az első teszteket februárban fogják elvégezni. Gurulni már tud.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!