Milliárdos kártérítést fizethet az Apple

2014.01.16. 11:49

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 32,5 millió dolláros, több mint hétmilliárd forintos kártérítésre kötelezte az Apple-t, mert visszatérő probléma volt, hogy a szülők Iphone-ját használó gyerekek rengeteg pénzt költöttek a fizetős alkalmazásokra. Az Apple-nek a számlázási módszerein is változtatnia kell.

Az Apple elfogadta a bíróság döntését; mint mondták, nincs kedvük a hosszas jogi csatározáshoz.

A megállapodás győzelmet jelent minden vásárlónak, akiket megkárosított az Apple igazságtalan számlázási gyakorlata, és figyelmeztetés az üzleti közösségnek: mindegy, hogy a mobiliparban vagy egy bevásárlóközpontban működő cégről van szó, az alapvető fogyasztóvédelmi szabályokat be kell tartani [...] Nem lehet kifizettetni egy olyan vásárlást, amit nem hagytak jóvá –  nyilatkozta Edith Ramirez, az FTC szóvivője.

Az FTC szerint az Apple nem tájékoztatta róla a szülőket, hogy az egyszeri alkalmazásvásárláshoz használt kód további 15 perc szabad felhasználást biztosít, így a gyerekek további engedélyeztetés nélkül vásárolhatnak. Azt is kifogásolták, hogy az Apple jelszóbeviteli képernyőjén nem magyarázták el, hogy a jelszó beírásával véglegesítik a vásárlást.

Az Apple ellen több tízezerszer tettek panaszt ilyen esetekben. Egy nő elmondta, hogy a lánya 2600 dollárt tudott elkölteni egyetlen alkalmazással.

A mostani kártérítési megállapodás az amerikai App Store-ra vonatkozik; az Egyesült Királyságban az Apple szinte minden esetben kártérítést fizetett, ha a szülők a gyerekek felelőtlen költekezésére panaszkodtak.  • Hírek
  • Hírek