Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Ötmilliárd év alatt késik egy másodpercet

2014.01.22. 20:07

Saját álításuk szerint a világ eddigi legpontosabb óráját készítették el amerikai tudósok: a stronciummal működő atomóra ötmilliárd év alatt mindössze egyetlen másodpercet késik, ezzel kétszer olyan pontos, mint az eddigi rekordtartó – írja az MTI.

Az alkáliföldfémek közé tartozó stronciummal működő óra az amerikai szabványügyi hivatal (NIST) és a Coloradói Egyetem kutatóinak közös fejlesztése, amelyről a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

Palacsinta alakú rácsok

A kísérleti eszköz nemcsak rendkívül pontos, ütései rendkívül precízek is: az óra egy-egy ütése között átlagosan csak néhány billiárd ezrelék eltérés van a tudósok szerint. A stronciummal működő óra az első, amely mindkét szempontot figyelembe véve rekorder lehet.

Az ilyen extrém precíz órák számos gyakorlati területen fontosak, beleértve a telekommunikációt is. Azt is ilyen órákkal vizsgálják, hogy idővel változnak-e a természeti állandók vagy a természeti törvények.

Az atomórák esetében eddig a céziummal működők számítottak sztenderdnek. A céziumos óráknál a céziumatomok rezgésszámát veszik alapul egy pontos frekvencia előállítására, a frekvenciát aztán számlálóba vezetik, ez a számláló mutatja a másodpercet és az abból származtatott nagyobb időegységeket.

Az újonnan bemutatott órában azonban a stronciumatomok jóval gyorsabban, másodpercenként 430 billiószor rezegnek, ami pontosabb mérést tesz lehetővé. A szerkezet néhány ezer mélyhűtött, palacsinta alakú optikai rácsokba fogott stronciumatomból áll. A rezgést lézerrel idézik elő.