Lézerrel bővülhet az izraeli Vaskupola

2014.01.23. 12:17

Most nagyon drágán működik Izrael híres légvédelmi rendszere, a Vaskupola, amit a Hezbollah és Hamasz támogatói által kilőtt rakéták ellen építettek ki. A támadók ezer dollárból kilőnek egy rakétát, ezzel szemben minden egyes rakéta megsemmisítése nagyjából 40 000 dollárba kerül. A jelentős árkülönbség miatt a Vaskupola csak a rakétákat és lövegeket hárítja el, ezeknél kisebb behatolókkal nem foglalkozik.

Ezen akar változtatni a Vaskupolát kiépítő Rafael Advanced Defence System, mégpedig a lézeres elhárítás bevezetésével. A megoldást először február közepén leplezik le a szingapúri repülőshow-n, majd a júniusi Eurosatory haditechnikai kiállításon egy részletesebb bemutatót is tart a cég.  

A lézer hihetetlenül olcsó: tavaly áprilisban az Egyesült Államok haditengerészete leleplezte a hajóra szerelt lézerfegyverét, amely lövésenként 1 dollárba kerül. Így már egyértelműen a védelem van előnyösebb helyzetben, nem a támadók. Persze maga a lézerfegyver eléggé drága, ha az árába beleszámítjuk a kutatás és fejlesztés 40 millió dolláros költségét, de a megoldás hosszú távon nagyon ígéretes.

A tesztek sikeresek voltak, tavaly decemberben például egy teherautóra épített lézerrel sikerült célba venni drónokat és mozsárágyúk lövedékét, ami az alábbi videón is látható:

Mivel a lézer nem túl hatásos a gyors rakétákkal szemben, a Vasnyaláb néven is emlegetett lézeres rendszer valószínűleg nem veszi át a Vaskupola helyét, hanem csak kiegészíti azt. A fényfegyverrel főleg drónokat és más, lassan mozgó objektumokat fognak hatástalanítani.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM