Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ez a hang akár meg is ölhet

2014.02.01. 08:58

Az ESA egy kutatócsoportja megépítette egész Európa legnagyobb akusztikai berendezését – ez a LEAF (Large European Acoustic Facility).

A borzalmas méretű, az egész falat beborító hangsugárzókat nem zenehallgatásra készítették. Akusztikai teszteket végeznek velük űrjárműveken, hogy meggyőződjenek arról, nem fognak szétesni fellövés közben. A hangsugárzókból érkező rezgéshullámok ugyanis nagyjából úgy hatnak a járműre, mint egy rakétaindítás.

A tervezőket nyilván nem hifis szempontok vezérelték a hanglabor tervezésekor, ugyanis a frekvenciatartománya még a régóta használt szabványnak sem felel meg. A tervezők négy tölcséres hangszórót építettek be a kísérleti labor falába; ezek a 25, 35, 80, illetve 160 hertzes hangokat sugározzák le. Ha ez nem lenne elég, négy magasfrekvencia-generátorral 10 kilohertzes hangmagasság is elérhető 155 decibeles zajszint mellett.

Ehhez persze nem klasszikuszene-lemezeket használnak, hanem a tölcséres hangszórókba fecskendezett nitrogént, ami szörnyű zajt eredményez. Nem véletlen, hogy a LEAF-et egy vastag falú, vasbeton tesztkamrába építették be, csak ez az épület bírja ki az óriási hangnyomást. A LEAF-et addig el sem lehet indítani, amíg valaki bent van a hangkamrában, mert valószínűleg nem élné túl a zajt.