Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Robotkonvojt épít az amerikai hadsereg

2014.02.03. 09:19

Az amerikai hadsereg tankokat és gépjárműveket kutató központja, illetve a Lockheed Martin közösen mutatta be egy új fejlesztését: emberi személyzet nélkül közlekedő katonai konvojt találtak ki. A januári bemutatón kiderült, hogy a menetoszlop akár több típusú járműből is összeállhat, akkor is sikerrel küzd le olyan problémákat, amit a közúti forgalom, a gyalogosok vagy egyéb forgalmi helyzetek teremtenek.

Az Autonomous Mobility Appliqué System (AMAS) név alatt futó fejlesztés egy olyan hardveres és szoftveres csomag, amit tulajdonképpen bármelyik, az amerikai hadseregben szolgáló gépjárműre rászerelhetnek. A tesztek során az M915-ös teherautókból és a PLS nevű, speciális konténerszállítókból állt össze a próbakonvoj, a 2014-re tervezett tesztek alatt további járműveket vonnak majd be, és azt is bemutatják majd, hogy a menetoszlopot vezető, az előálló helyzetekre automatikus választ kidolgozó, a döntéshozást önállóan elvégző robbanásálló jármű az improvizált robbanóeszközök ellen is hatékony lehet.

A személyzetmentes menetoszlopok elsősorban ugyanis ezek ellen az eszközök ellen védenék a katonákat: az AMAS elsősorban arra kell, hogy a teherautókat érő támadásokat kivédjék, vagy legalább elérjék, hogy a robbanások elsősorban olyan járműveket érjenek, amikben nem ül élő személyzet. A 11 millió dolláros fejlesztés ráadásul közelebb viszi a hadsereget a lehető legnagyobb fokú automatizáláshoz, ami egyben a háborús övezetbe küldött katonák számát is csökkentené.