Alfréd
-2 °C
2 °C

Tele van a net ripityára tört iPhone-okkal

2014.02.07. 09:04

Az Apple indoklás nélkül kitiltotta az App Store szoftverboltból azt a népszerű programot, aminek felhasználói bitcoinokat küldhettek egymásnak. A bitcoin egy kizárólag virtuálisan létező fizetőeszköz, de ennek ellenére van az igazi pénzekhez, például a dollárhoz mérhő értéke, és szolgáltatásokat vagy akár árucikkeket is vásárolhatunk vele.

140206090904-blockchain-620xa.png

Főleg akkor vált hírhedté, mikor kiderült, hogy az internet feketepiacán, az azóta bezárt Silk Roadon is lehetett vele fizetni, például kábítószerekért vagy bérgyilkosságokért. Viszont korántsem csak a maffia és a bűnözők használják a bitcoint: a nehezen lenyomozható fizetőeszközt a Subway hálózat mellett pizzázók és borbélyok is elfogadják a világ számos pontján.

Valószínűleg ez a kétes hírnév vezetett oda, hogy az Apple egy bővebben nem részletezett "megoldatlan problémára" hivatkozva törölte a Blockchain nevű alkalmazást. Ez meglehetősen nagy felháborodást váltott ki, a programot 120 ezren töltötték le korábban, és rendszeresen használták is arra, hogy bitcoinokat fogadjanak vagy utaljanak át más felhasználóknak.

A program fejlesztői azzal vádolják az Apple-t, hogy így ütik ki az állítólag már fejlesztés alatt álló, saját mobilfizetéses megoldásuk konkurenciáját. Az Apple nem kommentálta az esetet. "Ez olyan, mintha az IBM megtiltotta volna a levelezőszoftverek használatát" - kommentálta a lépést Michael Kondratov, az Aspire Auctions nevű aukciósház tulajdonosa. Az Aspire a közelmúltban tette lehetővé, hogy ügyfeleik bitcoinnal is licitálhassanak a műtárgyakra.

Nick Chary, a Blockchaint fejlesztő cég vezérigazgatója elmondta, hogy százezer dollárnál is többet költöttek az iphone-os alkalmazás kifejlesztésére. Nem estek kétségbe az Apple lépése miatt, már dolgoznak a HTML5-ben megírt változaton, ami egyszerű internetes böngészőben, például az Apple eszközein alapértelmezett Safariban is futtathatóvá teszi a programot.

Ettől függetlenül az Apple lépése látványos tiltakozási akciókat is kiváltott. Egy reddites fórumozó meggyőzött öt embert, hogy törje össze az iPhone-ját, és kap cserébe egy Nexus 5-ös mobilt. Az öt ember szerszámot ragadott, a pusztításról készített videókat pedig feltöltötték a Youtube-ra.