Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Sötét jövő vár a dubaji postásokra

2014.02.10. 15:50

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya bejelentette, hogy Dubajban hamarosan drónpostásokat fognak alkalmazni. A megrendelt csomagot kis robotrepülőgépekkel szállítják majd házhoz. A rendszer állítólag egy éven belül működőképes lehet.

A kormány a Virtual Future Exhibition konferencián mutatta be a rendszert. A rendezvényen ott volt a miniszterelnök és Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk is.  Az egyik miniszter, Mohammed al Gegawi szerint ez az szolgáltatás egyedülálló a világon.

Az akkumulátorral hajtott drón 45 centiméter széles. A gépet négy rotor hajtja, ezeket dróthálóval védik a sérülésektől, illetve attól, hogy bármi a lapátok közé akadjon. A küldemény átvételéhez ujjlenyomat- és retinaazonosítás szükséges; így óvják a csomagokat az illetéktelenektől.

Vak gépek a homokviharban

Az egyik legnagyobb internetes áruház, az Amazon is próbálkozott már csomagküldő drónok rendszeresítésével, de a repülésügyi szakértők kizártnak tartották, hogy rövid időn belül elindíthatnák a szolgáltatást. Az amerikai repülőgépeket - beleértve a kisméretű drónokat - vagy közvetlenül kell irányítani, vagy önálló tájékozódási képességekre van szüksége. A kis drónok viszont általában nem felelnek meg az utóbbi feltételnek.

A dubaji drónprogramnak ráadásul a helyi környezeti viszonyok is keresztbe tehetnek. A nyári magas hőmérséklet károsan befolyásolja a gépek teljesítményét, a heves homokviharok pedig össze is törhetik őket.