Piroska
-2 °C
5 °C

Minden idők legszomorúbb mobilalkalmazása

2014.02.12. 10:02

Egy libanoni diák, Sandra Hassen nemrég megjelentetett egy alkalmazást, amit I Am Alive-nak hívnak. Ennek lényege, hogy egy gombnyomásra posztol egy üzenetet a Twitterre: „Még mindig élek!” – és hozzáteszi a #lebanon és #latestbombing címkéket is.

Vagyis: egy gombnyomással tudathatjuk, hogy túléltük az utolsó robbantásos merényletet.

Az alkalmazás január 21-én jelent meg, így reagálva a pocsék libanoni közbiztonságra. Hassen nem gondolta, hogy az emberek elkezdik használni, de mégis felkapott lett: az I Am Alive-ot négyezren töltötték le. Szerencsére azóta Libanonban egy bombatámadás sem történt.

Libanoni keringő

Az elmúlt években a libanoni közbiztonság állapota katasztrofálissá vált. A főváros, Bejrút csak egy órányira van Szíriától, és a menekültek mostanra elárasztották az országot. A háborúban álló ország közelsége miatt Libanonban is megsűrűsödött a fegyvercsempészet, és a határokon átnyúló támadások is megszaporodtak.

A helyzetet tovább rontja Libanon vallási megosztottsága; a keresztények, a szunniták és a síiták közti feszültség gyakran torkollik erőszakba. Ha ez nem lenne elég, Libanon egyik vezető katonai ereje a Hezbollah, ami szintén belekeveredett a szíriai konfliktusba. A bombázások és gyilkosságok emiatt igen gyakorivá váltak Libanonban.