Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Boltokban az első okospisztoly

2014.02.20. 14:54

Kalifornia egyik legnagyobb fegyverboltjában szokatlan termék került a polcokra: egy jellegtelen fekete karóra. A vízálló eszköz az időt is pontosan mutatja, de nem ez a legfontosabb funkciója. Ez az Armatix iP1 nevá okospisztoly kiegészítője, és enélkül nem lehet elsütni a fegyvert.

Az órában és a pisztolyban lévő csipek egymással kommunikálnak, és ha az óra a fegyver közelébe kerül, a markolat zölden kezd világítani, ezzel is jelezve, hogy készen áll a használatra. Ha nem világít, legfeljebb papírnehezékként (vagy ütőfegyverként) vethető be az Armatix iP1. 

Védett terület

Az Egyesült Államokban az iskolai mészárlásokat követően került terítékre a lőfegyverek használatának szabályozása, a törvényhozók ugyanis meg akarják előzni a hasonló incidenseket. Mivel a lövöldözők általában nem a saját fegyverüket használták, hanem egy rokonét, jó iránynak tűnik az illetéktelen kézbe került fegyverek blokkolása.

New Jersey államban 2002-ben iktatták törvénybe, hogy amint valahol az Egyesült Államokban boltokba kerül egy okosfegyver, három éven belül csak ilyen fegyverek kerülhetnek forgalomba az állam területén. Kaliforniában is hasonló szabályok vannak érvényben. Az Armatix iP1 tehát egy eldördült startpisztolynak is tekinthető, amely elindítja fegyvergyártók közti versenyt.

Killer application

A gyártók többféle megoldással próbálkoznak. Az Armatix fegyverében és órájában ugyanolyan RFID csip van, mint a bolti lopásgátló címkékben. Az ír Triggersmart is RFID-t használ, de óra helyett gyűrűt kell hordania a fegyver tulajdonosának. Ez a cég olyan elektronikus jelölőket is árul, amely egy adott területen, például az iskolák közelében, minden fegyvert használhatatlanná tesz.

okospisztoly

A New Jersey Műszaki Intézet a markolatba helyezett érzékelőkkel találja ki, hogy kinek a kezében van a fegyver. A utahi Kodiak Arms ujjlenyomattal, mások hangfelismeréssel vértezik fel a fegyverüket az illetéktelen felhasználókkal szemben. A Yardarm pedig mobilos applikációt fejlesztett, amellyel nemcsak a fegyver mozgását tudjuk nyomon követni, hanem akár távolról hatástalanítani is tudjuk azt.

„A fegyveripar iPhone-ját keressük” - mondta Ron Conway befektetőguru, utalva arra, hogy az iPhone 5S képernyőzárát is ujjlenyomattal lehet gyorsan kinyitni. Conwaya a Google-ba és a Facebookba is akkor tett pénzt, amikor azok még kis cégek voltak, és a fegyveriparban is ilyen lehetőségre vár. „Aki megtalálja a legjobb megoldást, a fegyveripar Mark Zuckerbergje lehet. Én és a hozzám hasonló befektetők szívesen adunk tőkét, hogy létre tudjon jönni egy több milliárd dollár értékű, biztonságos fegyvereket gyártó cég."